Εκεί όπου το βουνό «αγκαλιάζει» τη θάλασσα, ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αρχική Πρέπει να επισκευτείς
Παλιός Παντελεήμονας PDF Εκτύπωση E-mail
Με τα σοκάκια και τα καλντερίμια του, ο Παλαιός Παντελεήμονας σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Αποτελεί παραδοσιακό οικισμό από το 1976 κι έτσι κατάφερε να γλιτώσει από τη λαίλαπα της άναρχης δόμησης. Μάλιστα, κάποια από τα σπίτια και τα αρχοντικά του μετατράπηκαν σε γραφικούς ξενώνες, με αποτέλεσμα σήμερα να μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 150 άτομα. Τα καφενεία αναστηλώθηκαν και οι νοικοκυρές τα προμηθεύουν με χειροποίητα σπιτικά γλυκά. Στις ταβέρνες δίνεται κάθε Σαββατοκύριακο αληθινή «μάχη» για το γουρουνόπουλο με τα κάστανα, το τσίπουρο ρέει άφθονο και το κέφι φτάνει στο ζενίθ.


 
ΛΙΤΟΧΩΡΟ, Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Λιτόχωρο είναι ένας τόπος που μοιράζεται στα δύο. Από τη μία οι κάτοικοί του, δεινοί ορειβάτες και άνθρωποι των βουνών, και από την άλλη οι ψαράδες, με... υψηλές επιδόσεις και γεμάτα δίχτυα, που προμηθεύουν με τα προϊόντα τους σχεδόν όλη την Πιερία.

Η πρώτη εικόνα έρχεται από την κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, το μαρμάρινο σιντριβάνι και το επιβλητικό καμπαναριό. Λίγο πιο κάτω, δύσκολα θα αντισταθείτε στις μυρωδιές από το κεμπάπ, το κοκορέτσι και το ψητό αρνί. Επίσης, θα σας κάνει εντύπωση το δημοτικό πάρκο. Έλατα, πεύκα, κυπαρίσσια, πλατάνια, βρύσες, παγκάκια αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις προσφέρουν ποιότητα ζωής.

 
Αρχαιολογικός χώρος Δίου PDF Εκτύπωση E-mail

Το Δίον, τόπος πανάρχαιας λατρείας του Ολυμπίου Διός, αναδείχθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. ως το επίσημο θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων. Η καθιέρωση των «εν Δίω Ολυμπίων», ολυμπιακών αγώνων προς τιμή του Διός και των Μουσών, από τον βασιλιά Αρχέλαο στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. συνέβαλε στην πανελλήνια αναγνώριση του ιερού και στην αναβάθμιση του πολίσματος του Δίου, που απέκτησε μορφή αστικού κέντρου στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Στο ιερό του Ολυμπίου Διός πρόσφερε μεγαλοπρεπείς θυσίες ο Μ. Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία και λίγο αργότερα αφιέρωσε το περίφημο έργο του Λυσίππου, ένα χάλκινο σύνταγμα των εικοσιπέντε έφιππων εταίρων, που έπεσαν στη μάχη του Γρανικού μαχόμενοι εναντίον των Περσών. Η πόλη γνώρισε σημαντικές αλλαγές στη μακραίωνη διάρκεια της ζωής της. Στα αυτοκρατορικά χρόνια εγκαταστάθηκαν άποικοι από την Ιταλία, οι οποίοι εισήγαγαν τη ρωμαϊκή πολιτειακή οργάνωση, ενώ μετά την επικράτηση του χριστιανισμού το Δίον έγινε έδρα επισκόπου.

Μπορείτε να επισκεπτείτε εικονικά τους αρχαιολογικούς χώρους εδώ.